De verkiezing van Jemery Corbyn tot leider van de Britse Labour-partij maakt de kans groot dat premier David Cameron ook tot ver in het volgende decennium niet zal hoeven verhuizen. Maar wat als de nieuwe Labourleider toch aan de macht zou komen?
Het is natuurlijk niet te zeggen in hoeverre de voormalige backbencher en nieuwbakken leider Corbyn zijn standpunten de komende tijd gaat matigen om ook de meer behoudende vleugel binnen de partij te behouden.
Maar als je afgaat op de standpunten die hij tijdens zijn campagne voor het leiderschap van Labour naar voren bracht, dan is Corbyn het Britse equivalent van de radicaal-linkse Griekse leider Alexis Tsipras.
Wat wil Corbyn precies met de Britse economie?
Corbyn wil net als de Syriza-leider een einde aan de bezuinigingen. “De Tories (de Conservatieve Partij van premier David Cameron, red.) hebben de economische crisis gebruikt om een verschrikkelijke last te leggen op de schouders van de armsten van dit land”, zo zei Corbyn zaterdag bij zijn overwinningsspeech.
Waar wil de Labour-leider geld aan uitgeven? Ten eerste natuurlijk aan de lage inkomens. Uitkeringen zullen stijgen. Voor studenten wordt het ook een feestje. Collegegeld wordt afgeschaft.
Om werkgelegenheid te creëren worden er grote infrastructurele projecten ondernomen. En natuurlijk worden die projecten uitgevoerd door staatsbedrijven. De banken, de spoorwegen, de energiebedrijven, allemaal worden ze weer genationaliseerd.
Hogere belastingen, ook voor bedrijven
Hoe wil Corbyn zijn uitgaven gaan betalen? Ten eerste gaan de belastingen omhoog. Voor de rijken dan. De hoogste schijf van de inkomstenbelasting gaat weer naar 50 procent. Daarnaast gaan de rijken fors meer ziektekostenpremie betalen. Bedrijven kunnen zich ook opmaken voor fors hogere belastingen.
Corbyn gaat overigens ook bezuinigen: op defensie. De Britten stoppen met het bombarderen van IS en doen de kernwapens van de hand. Liefst stapt hij ook nog uit de NAVO.
Mocht dat niet genoeg opleveren, dan is er altijd nog de geldpers van de Bank of England. Want als er een groot verschil is tussen Tsipras en Corbyn, dan is het dat Tsipras uiteindelijk terug zijn hok in moest omdat de andere Europese landen niet wilden meewerken aan zijn plan een einde te maken aan alle bezuinigingen.
In het onwaarschijnlijke geval dat Corbyn Downing Street 10 zou mogen betrekken, dan heeft hij van Brussel veel minder last. Hij wil wel lid van de Europese Unie blijven, maar niet tegen elke prijs. Corbyn is Tsipras mét een eigen geldpers.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl